Ekonomi

ABD ithalat fiyatları Mart 2022’den bu yana en büyük artışı kaydetti

Önemli bir gelişme olarak ABD, geçen Ocak ayında ithalat fiyatlarında Mart 2022’den bu yana en büyük artışı kaydetti. Çalışma Bakanlığı’na bağlı Çalışma İstatistikleri Dairesi, ithalat fiyatlarının Aralık ayında revize edilen %0,7’lik düşüşü aşarak geçen ay %0,8 arttığını açıkladı. Aralık ayına ilişkin ilk raporlar ithalat fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi. Ocak ayında ithalat fiyatlarında ekonomistlerin sabit kalacağını öngördüğü artış beklenmedik bir gelişme oldu.

İthalat fiyatlarında Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde %1,3’lük bir düşüş yaşandı. Bu, Aralık ayındaki %2,4’lük düşüşe göre yavaşlamaya işaret ediyor. Bu düşüş eğilimi yavaşlayarak da olsa bir yıl boyunca devam etti. Buna paralel olarak kira maliyetlerindeki artış ve yılbaşındaki fiyat artışları nedeniyle Ocak ayında tüketici fiyatlarında da artış yaşandı.

Bu enflasyonist baskı, finansal piyasaların faiz indirimlerinin Mayıs yerine Haziran ayında yapılmasına ilişkin beklentilerini değiştirdi. Geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana Fed, politika faizini toplam 525 baz puan artırarak %5,25-%5,50 aralığına yükseltti.

İthalat fiyatı bileşenlerine daha detaylı bakıldığında, ithal akaryakıt fiyatlarının Aralık ayındaki %7,7’lik ciddi düşüşün ardından Ocak ayında %1,2 oranında toparlandığı görülüyor. Ayrıca ithal gıda fiyatları da bir önceki aya göre %0,1’lik hafif düşüşün ardından %1,5 arttı.

Akaryakıt ve gıda hariç çekirdek ithalat fiyatları Ocak ayında %0,7 oranında artarken Aralık ayında değişmedi. Yıllık bazda bu çekirdek ithalat fiyatları %0,6 azaldı. İthal sermaye malları fiyatları geçen ay %0,4 oranında artarken, motorlu taşıtlar, parça ve aksamları ile motorlar %0,8 oranında önemli bir artış yaşadı.

Raporda ayrıca otomotiv dışındaki tüketim mallarında da %1,1 gibi ciddi bir artış kaydedildiği vurgulandı. Öte yandan Çin’den ithal edilen malların fiyatları Ocak ayında yıllık bazda yüzde 0,3, yüzde 2,9 azaldı.

İhracat açısından ise rapor, ihracat fiyatlarında Aralık ayındaki %0,7’lik düşüşün ardından %0,8’lik bir iyileşmeye işaret etti. Ancak ihracat fiyatları Aralık ayındaki %2,9’luk düşüşün ardından Ocak ayı itibarıyla yıllık bazda %2,4 geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu