Ekonomi

Bakan Şimşek, Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Daron Acemoğlu’nu tebrik etti

Investing.com – Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu’nu sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklama ile tebrik etti.

Şimşek, “Kurumların oluşumu ve refaha etkisine yönelik çalışmalarıyla 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan değerli ekonomist Sayın Daron Acemoğlu’nu yürekten tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan isimler arasında yer aldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından açıklanan ödül, “kurumların oluşumu ve refaha etkileri” üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Acemoğlu ve çalışma arkadaşları Prof. Dr. Simon Johnson ve Prof. Dr. James Robinson’a verildi.

Ödül, kurumsal yapılar ve refah üzerine çalışmalara verildi

Açıklamada, hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu bölgelerde büyüme veya olumlu değişim yaşanmadığı vurgulanarak, ödül sahiplerinin araştırmalarının bu durumun nedenini anlamamıza yardımcı olduğu ifade edildi. Ayrıca, ülkelerin refah düzeylerindeki farklılıkların sömürgeleştirme döneminde oluşturulan toplumsal kurumlarla ilişkili olduğuna dikkat çekildi.

Ekonomi Bilimleri Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson, ülkeler arasındaki gelir farklılıklarının azaltılmasının çağımızın en büyük zorluklarından biri olduğunu belirtti. Svensson, ödül sahiplerinin bu sorunu aşmak için toplumsal kurumların önemini vurguladıklarını ifade etti.

Acemoğlu: “Ödül, kariyer hedeflerimin ötesinde bir başarı”

Prof. Dr. Acemoğlu, ödülün duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, bu başarıyı iyi bir kariyere sahip olma hayallerinin ötesinde gördüğünü dile getirdi.

Demokrasinin her soruna çare olmadığını belirten Acemoğlu, demokrasiyi tesis etmenin zorluğuna ve demokrasi bulunmayan ülkelerin ekonomik büyümeyi hızlandırmak için ulusal kaynaklardan yararlanma yolları aradıklarına dikkat çekti. Ayrıca daha otoriter bir büyümenin genellikle daha az yenilikçi ve daha istikrarsız olduğu yorumunda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu