Başkan Soyer: “Turizmde sağduyu eksikliği var”
İZMİR (İGFA) – 16. TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı ve Kongresi ile TTI Outdoor 2. Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde, TÜRSAB Fuarcılık A.Ş ve İZFAŞ. ve Ekipman Fuarı kapılarını açtı. Birbirinden renkli etkinliklerin yer aldığı fuarda “Başkanlar Toplantısı” da düzenlendi. Moderatörlüğünü TÜRSAB Hukuk Müşaviri İlker Ülsever’in yaptığı oturumda; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya da konuşmacı olarak yer aldı.
Turizm eylem planını açıkladı
Oturumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, daire için yaptığı çalışmaları anlattı. İzmir’in turizm eylem planı hakkında bilgi veren Önder Tunç Soyer, “Üç ana başlığımız var. Birincisi doğa ile uyum. İkincisi yerel ve dijital. Bu sözler etrafında bir turizm eylem planı oluştu. Sahip olduğumuz şey çok güçlü ve çok güçlü. Ne yazık ki bugün sahip olduğumuz ve rakamlar denen şey, elimizdekilerle karşılaştırıldığında gerçekler çok zayıf. Çok daha fazlasını yapabiliriz ama bunu yapamayız. Rakamlar birileri için övünülecek bir konu olabilir, ben öyle düşünmüyorum. Bu rakamlar elimizdeki potansiyele uygun değil” dedi.
“Bu sektör sadece ticari bir sektör değil”
Turizmi 12 aya yaymanın önemine işaret eden Lider Soyer, “Aksi takdirde sadece deniz, kum ve güneş kelimelerinin sıkıştığı ve bu yüzden belli bir süreye hapsedilmiş bir kesimle karşılaşıyoruz. Bunu genişletmek zorundayız. Bu nedenle bu olağanüstü Anadolu coğrafyasında çok daha fazlasını sunabiliriz. Bu bölünme sadece ticari bir şube değildir. Kültürler arası bağlantı aynı zamanda barış turizmi de sunduğu için kullanılabilecek birçok araç bulunmaktadır. Kadim kültürümüzün ‘misafirperverliği’ dediğimiz, hâlâ yıkılmamış ev sahipliği var.”
Birlik vurgusu
Konuşmasında ekonomi ve ekoloji arasındaki istikrara dikkat çeken Soyer, “Ekonomi ve ekoloji arasında sadece ses benzerliği yok. Ekonomiyi ekolojiye karşı büyütemezsiniz. Ekonomiyi yok sayarak sadece ekoloji ile bir yere varamazsınız. Bu ikisi arasında güçlü bir bağ kurmak gerekir. Yerelin gücünü artırmak zorundayız. Planlama yetkisini artırmamız gerekiyor. Teknolojiyi çok daha iyi kullanmalıyız. Bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok birleştiren sebeplerin olduğunun farkına varmalı ve o sebepleri ön plana çıkarmalıyız. Birlikte çalışma kültürünü zenginleştirerek bu formda ilerleyebiliriz. Bu nedenle şu an verilen rakamları yetersiz buluyorum. Çok daha fazlasını yapabiliriz. Tek yapmamız gereken dayanışma ve iş birliğini artırmak.”
“Ortak akıl oluşturmaya çalışıyoruz”
Önder Soyer, planlama ve sağduyu eksikliğinin eksiklik olduğunu belirterek, “Devlet tüccar olmamalı. Devlet dinlemeli. Ortak akıl oluşturmaya çalışıyoruz ve bir araya gelerek sektörü dinliyoruz. Birlikte karar almaya çalışıyoruz. Bu nedenle yurtdışında İzmir ofisleri açıyoruz. İzmir’i yerelde tanıtmak istiyoruz” dedi.
“Senden daha iyi bilenler var”
Kesim dinamiklerinin dinlenmediğini belirten Tunç Soyer, “’Planlamayı bilirim, yaparım’ diyorsunuz. Dünyada böyle bir şey yok. Senden daha iyi bilenler var. Dinlemelisin. Bu yapılırsa bütün milletin refahını artıracak bir şubeye dönüşecektir. Devletin anne olacağı günleri bekliyoruz. Tüm çocuklarını şefkatle kucaklayan, yanlarında duran, başını okşayan, onunla ilgilenen, geleceği için endişelenen, onun için ter döken bir anne olmasını istiyoruz. Ana şey olmadığı sürece tüm departmanlarımız zarar etmeye devam edecek.”
Yerel yönetimler için yetersiz takviyeler
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yeni aldığı rakamlara göre bu yıl Antalya’yı 13 milyon 200 bin yabancı, 10 milyon 200 bin yerli turistin ziyaret ettiğini söyledi. Antalya’nın yerli turistlerin yanı sıra 26 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını anlatan Muhittin Böcek, yerel yönetimlere yetersiz takviye verildiğini eleştirerek, “Turizm ve yerel yönetimlere verilen desteklerle ilgili sıkıntıları görüyor ve üzülüyoruz. 26 milyona ev sahipliği yapıyoruz. Hava, su, altyapı, tedaviler dahil. Biz de karşılığında yerel yönetim olarak gelen 2 milyon 618 TL parayla hizmet vermeye çalışıyoruz.”
“Turizm sektörü siyaset üstü olmalı”
Turizmin politikası olmayacağını belirten Muhittin Böcek, “Turizm fabrikası olmayan bir bacadır. Turist şehrimize gelip oradan ayrılana kadar bunlardan biz sorumluyuz. Projelerimiz var. Turizmi 12 aya yaymak için çalışıyoruz. Sağlık ve spor turizmi üzerine çalışıyoruz. Kimse turizmi siyasete sokamaz. Bu alan siyaset üstü olmalıdır. Oy vermeyen herkesin belediye başkanıyız. Bakanlık da aynısını yapmalı. Ayrım gözetmeksizin herkes bir olmalıdır. Gelir-gider dengesini kurmak lazım” dedi.
“Tüccar bakanlığı imajından hepimiz bıktık”
TÜRSAB Yürütme Konseyi Lideri Firuz Bağlıkaya, iç turizmin turizmin lokomotifi olduğunu belirterek, “İç turizmi güçlü olmayan ülkelerin turizminin de pek pürüzsüz olmadığını dünyadaki örneklerden biliyoruz. Hala gitmemiz gereken uzun bir yol var. Ülkemizde gezilecek yerlerin bolluğuna baktığımızda dünyadaki diğer ülkelerin çok gerisinde kaldığımız aşikar. Turistlerin gezilecek yerleri olarak Fransa’da 15 bölge sayabilirsiniz ama Türkiye’de gittiğiniz her şehirde gezilecek çok yer var. tatlar var. Her bölgede bir şey kesinlikle öne çıkıyor. Türkiye’nin iç turizmde yapacağı çok şey var. İllerimize gelme sebebi oluşturacak bir etkinlik grubu oluşturmak gerekiyor. Avrupa’da 8-10 fuar var. Hiçbir özelliği yoktur. İnsanlar neden Frankfurt’ta harcıyor? İş için. Ancak 10-12 fuarı ile çok önemli bir kapasiteyi yakalayıp önemli bir gelir elde ediyorlar. Biz ise altyapı ile ilgili konularda hepimizden para topluyoruz, fuarlar düzenliyoruz, stantları bize geri satıyoruz. Ticaret bakanlığı manzarasından hepimiz bıktık. Bu klasik bir durum değil. Biraz da olsa devletin varlığını hissetmemiz gerekiyor” dedi.