Haber

Metin Tamer Sitesi Yüklenicisi Hüner A.’ya dava açıldı.

Felakette yıkılan, 132 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin yaralandığı Metin Tamer Sitesi’ndeki 2 bloğun yıkılması nedeniyle tutuksuz yargılanan müteahhit Hüner A.’ya dava açıldı. Yüzyılda 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede yer alan bilirkişi raporunda; Çöken binanın yapı elemanlarında yapılan incelemede beton kalitesinin uygun olmadığı ortaya çıktı.

Yüzyılın felaketinde, Osmaniye’nin Adnan Menderes İlçesi’nde bulunan ve 14 bloktan oluşan Metin Tamer Sitesi’nin 2 bloğunun çökmesi sonucu 132 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. Depremin 12. ayında Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Metin Tamer Sitesi ile ilgili yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Tutuksuz sanıklar için binanın müteahhidi Hüner A. için Metin Tamer Sitesi’nin 2 bloğunun yıkılmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, “Birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. “Bir kişi kasten taksirle” hükmü, Osmaniye 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, binanın teknik müellifi ZB ile statik betonarme projeyi onaylayan ND’nin daha önce hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Her iki bloğun projelendirmesindeki eksiklikler, malzeme özellikleri, uygulamadaki yetersizlikler, personel hataları ve yapı denetimindeki yetersizliklerin anlatıldığı iddianamede yer alan bilirkişi raporunda, “Statik ve etriye hesapları, bindirme uzunlukları, İki bloğun döşeme sistemi ve taşıyıcı sistemi Afet Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (1975) hükümlerine uygun olarak yapılmamıştır. Kararlara uygun olarak yapılmadığı, binanın ve binanın teknik sorumlusunun olduğu sonucuna varılmıştır. Binaların mevcut beton dayanımının statik projede öngörülen beton sınıfını karşılamamasından yüklenici sorumluydu.Yıkılan binanın yapı elemanları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda beton kalitesinin iyi olmadığı görüldü. Kullanılan agregaların (beton hammaddesini oluşturan kum) ve çakıl karışımının çoğunlukla yuvarlak ve pürüzsüz yüzeylere sahip olduğu, bazılarının çapının ise 30 ila 45 milimetre arasında olduğu belirlendi. Ayrıca karotlu sondaj sırasında betonda beton teknolojisine uymayan ve zayıflık oluşturabilecek yabancı cisimlerin olduğu tespit edildi. “Binalardan karot sondajı sırasında karot suyuyla birlikte çamurun da aktığı, bu nedenle betonarme elemanların betonunda başta ince malzemeler olmak üzere çok fazla yabancı maddenin bulunduğu belirlendi.”

Ölüm ve yaralanmalardan yüklenici sorumlu tutuldu

İddianamede, beton dayanımının statik projede öngörülen beton sınıfını karşılamaması nedeniyle çöken 2 blokta meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan binanın müteahhidi Hüner A.’nın sorumlu olduğu belirtildi.

Hüner A’nın deprem bölgesi Osmaniye’de mevzuata ve inşaat tekniğine aykırı çalışmalar yaptığını belirten iddianamede, sanığın “kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan cezalandırılması istendi. . -OSMANİYE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu