Ekonomi

Pakistan IMF desteğini güvence altına almayı amaçlayan bütçesini sundu

Pakistan’ın koalisyon hükümeti, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yeni bir kurtarma paketi alabilmek amacıyla Haziran 2025’te sona erecek olan mali yıla ilişkin bütçesini açıkladı.

Çarşamba günü açıklanan bütçe, hükümetin cari yıl büyümesinin %3,5’lik hedefin altında kalarak sadece %2,4’e ulaşmasının beklendiğini bildirmesi de dahil olmak üzere son ekonomik gelişmelerin ardından geldi.

Büyüme hedefinin tutturulamamasına rağmen hükümet geçen yıla kıyasla gelirlerde %30’luk bir artış olduğunu vurgulayarak mali ve cari açıkların etkin bir şekilde yönetildiğini belirtti.

Analistler bütçenin, Pakistan’ın IMF ile müzakerelerdeki konumunu güçlendirmesi için gerekli olan sıkı mali hedefleri yansıtacağını tahmin ediyor. Sürdürülebilir Kalkınma Politikası Enstitüsü’nden Abid Suleri, ülkenin yeni IMF programı kapsamında mali disiplini sürdürmesi beklenirken, bunun kısa vadede ekonomik büyüme pahasına olabileceğini belirtti.

Pakistan şu anda IMF ile 6 milyar ila 8 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen bir krediyi güvence altına almak için görüşmeler yürütüyor. Ekonomi bölgedeki en yavaş büyüme hızına sahip olsa da son dönemde alınan istikrar tedbirleri ve enflasyondaki düşüş umut ışığı oldu. Buna ek olarak, Merkez Bankası’nın Pazartesi günü faiz oranlarını düşürme kararı, hükümetin gelecekteki ekonomik büyümeye ilişkin iyimserliğini destekledi.

İlk bütçesini sunacak olan Maliye Bakanı Muhammad Aurangzeb Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada temel politika faizinin yıl içinde daha da düşürülebileceğini ve bunun da ekonomik büyümenin devamını destekleyebileceğini belirtti.

Bütçede ayrıca, hükümetin ulusal havayolu şirketindeki bir hissenin satışını da içeren özelleştirme planından elde edilecek gelirler için bir hedef belirlenmesi bekleniyor. Bu hamlenin bir dizi özelleştirmenin ilki olması ve yaklaşık yirmi yıldır bu türden büyük satışlar görmeyen ülke için önemli bir adım teşkil etmesi bekleniyor.

Ancak hükümet, koalisyon siyasetinin karmaşıklığı ve halkın enflasyona yol açabilecek önlemlere karşı çıkması nedeniyle reformları uygulamada zorluklarla karşı karşıya. Sakib Sherani gibi ekonomistler, bütçenin IMF gereklilikleriyle uyumlu olmasına rağmen asıl zorluğun mali kemer sıkma politikalarının sürdürülmesi ve popülist harcamalardan kaçınılması olduğunu kabul ediyor.

Hükümetin tarım ve perakende gibi yeterince yararlanılmayan sektörleri vergilendirerek gelir artırma girişimlerinin çiftçiler ve küçük tüccarların direnciyle karşılaşması muhtemel. Ayrıca, milletvekillerinin örtülü ödeneklerinde yapılan kesintiler koalisyon içindeki siyasi ittifaklar ve bağlılıklar üzerinde şimdiden baskı yaratmış durumda.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-yenicaga.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu